Bescherm je wachtwoord tegen internetcriminelen

22 juni 2017 om 15:32

De beveiliging van je bedrijfsnetwerk, computers en overige apparaten wordt, mede door de enorme groei van malware en andere aanvallen, steeds belangrijker. Je komt als ondernemer, en eigenlijk ook als particulier, tegenwoordig niet meer weg met de houding van “dat overkomt mij toch niet” of “ik ben toch niet interessant voor hackers”. Malware wordt naar duizenden e-mail adressen tegelijk verspreid en de kans is vrij groot dat jouw e-mail adres, of het algemene e-mail adres van jouw bedrijf, binnenkort ook op zo’n lijst staat (als dit al niet het geval is). Kon je in het verleden de “foute” berichten eenvoudig herkennen door het gebrekkige taalgebruik, tegenwoordig worden de professioneel geschreven berichten verzonden vanuit legitieme bedrijven of legitiem ogende e-mail adressen. Het wordt dus steeds lastiger om deze “foute” berichten te herkennen waardoor de kans op een malware besmetting steeds groter wordt.

Moet je dan maar helemaal geen gebruik meer maken van internet, e-mail, smartphones en tablets? Nee, dat zeker niet. Internet biedt zoveel moois en zoveel mogelijkheden en kansen. Internet is gaaf en smartphones en tablets zijn geweldig! Maar hoe kun je hier bewuster mee omgaan zodat je toch kunt genieten van alle prachtige mogelijkheden maar dit toch met een gerust hart kunt doen?

In een aantal blogs die wij de komende weken publiceren, gaan we een reeks oplossingen behandelen die jou kunnen helpen tot het realiseren van een veiliger (bedrijfs)netwerk of thuisnetwerk. Dit zodat jij, je medewerkers, maar ook jouw kinderen, veilig kunnen genieten van al het moois wat ICT en het internet je brengt.

Wachtwoorden

We beginnen eigenlijk met een inkoppertje, je wachtwoord. Veel mensen gebruiken jarenlang hetzelfde wachtwoord voor veel verschillende diensten, zoals bijvoorbeeld Dropbox, LinkedIn, Facebook en hun e-mail. Maar wat gebeurt er wanneer bij één van die diensten de accountgegevens op straat komen te liggen? Dan zijn jouw accountgegevens van de verschillende diensten dus algemeen bekend. En wat als we vertellen dat zowel Dropbox als LinkedIn de laatste jaren te maken hebben gehad met een hack waarbij inderdaad die gegevens op straat zijn komen te liggen. Hoe zit het dan met jouw wachtwoorden?

  • De eerste tip die we daarin geven: Gebruik voor iedere dienst een ander wachtwoord. Het is lastig en misschien wel moeilijk te onthouden maar doe dit gewoon en wen eraan.

Was het advies recentelijk nog een complex wachtwoord te gebruiken, tegenwoordig doet lengte er toch echt wel toe. Hoe langer een wachtwoord is, des te langer het duurt voordat deze kan worden gekraakt. Zo kan een wachtwoord van acht karakters binnen een dag worden achterhaald, een wachtwoord van negen karakter verlengt deze periode al met enkele weken! Stel je dan eens voor hoe lang het duurt voordat een wachtwoord van zestien karakters (of langer) kan worden gekraakt.

  • De volgende tip die we geven: Maak wachtwoordzinnen per dienst. Bijvoorbeeld: VoorMijnZakelijkeNetwerkGebruikIkLinkedIn001 of MijnvriendenOntmoetikopFacebook002.

Vaak vraagt een wachtwoord minimaal om een combinatie van hoofdletters, kleine letters en cijfers waardoor bovenstaande voorbeelden dus prima gebruikt kunnen worden en door hun lengte dus ook nog eens erg veilig zijn.

Door de bovengenoemde hack bij Dropbox en LinkedIn, maar natuurlijk ook bij andere diensten, is het hopelijk ook duidelijk geworden dat het wijzigen van een wachtwoord geen overbodige luxe is.

  • De laatste tip die we over wachtwoorden willen geven is dan ook: Verander je wachtwoorden minimaal één keer per jaar – meer is natuurlijk beter maar één keer per jaar is een goed begin, immers wanneer je regelmatig je wachtwoorden wijzigt zijn deze erg lastig te achterhalen door hackers.

Wil je weten of jouw account is gehackt? Ga dan naar deze website haveibeenpwned.com vul jouw e-mailadres of gebruikersnaam in en je krijgt in een eenvoudig overzicht te zien of jouw gegevens (in het verleden) zijn buit gemaakt tijdens een hack.

Meer tips over wachtwoorden om hackers voor te blijven, lees je in een ons eerdere artikel.

Volgende edities

Tijdens de volgende edities gaan we het in elk geval nog hebben over twee factor authenticatie, antivirus, firewalls en het gebruik van WiFi. Houdt onze website of Facebook pagina dan ook goed in de gaten. 

Wil je extra informatie omtrent beveiliging over jouw specifieke situatie?

Vraag vrijblijvend een gesprek aanWachtwoord beschermen
Beveiliging
wachtwoorden op internet

ACF Bentveld in een notendop

ACF Bentveld is ontstaan door het samenvoegen van de bedrijven ACF Automatisering, Bentveld Automatisering en Alstro Media en is gevestigd op de begane grond in het pand aan de Ecu 2 in Emmeloord. Wij kunnen je volledig tot dienst zijn. Daar zijn wij goed in. Zodat jij kunt doen waar jij goed in bent.

Klantenbeoordelingen

(8.2/10)
The Feedback Company