Het belang van sterke wachtwoorden

22 mei 2017 om 16:42

Steeds meer diensten worden online aangeboden en iedereen maakt steeds meer gebruik van verschillende diensten bij verschillende partijen.

Al deze diensten zoals e-mail, social-media, online kranten, internet bankieren, webshops en gebruikersforums, vragen je om persoonlijke gegevens en natuurlijk om inloggegevens.  Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde internet gebruiker maar liefst 17 verschillende accounts in gebruik heeft en daarom dus ook, als het goed is, 17 verschillende wachtwoorden dient te onthouden.

Gebruik verschillende wachtwoorden
Helaas blijkt uit ditzelfde onderzoek dat de gemiddelde internet gebruiker voor veel van deze accounts dezelfde wachtwoorden gebruikt. Wanneer één bepaalde dienst dan wordt gehackt dan zou een hacker, vanwege het gebruik van één wachtwoord, toegang kunnen krijgen tot verschillende diensten. En denkt u er eens aan wat er kan gebeuren wanneer een hacker toegang heeft tot uw e-mail account, account bij de Wehkamp en bijvoorbeeld uw social media kanalen als Facebook.

Gebruik sterke wachtwoorden
Natuurlijk wordt het aangeraden om per dienst een nieuw, sterk, wachtwoord te gebruik waarbij je gebruik maakt van kleine letters, hoofdletters, cijfers en leestekens. Afgeraden wordt vervolgens weer om persoonlijke gegevens, zoals de naam van uw hond of kinderen of uw geboortedatum of jaar te gebruiken. Deze informatie is voor een hacker relatief eenvoudig te achterhalen via bijvoorbeeld uw Facebook account. Helaas zijn dit soort sterke wachtwoorden lastig te onthouden, daarom is het misschien beter een wachtwoordzin te maken op basis van de dienst. Denk bijvoorbeeld aan D1t1$mijnst3rkew@chtw00rdvoorF@c3b00k!. Door een aantal letters te vervangen voor vergelijkbare cijfers of tekens ontwikkeld u een sterke wachtwoordzin die toch relatief eenvoudig door u is te onthouden. Door de lengte en het gebruik van zoveel verschillende tekens is dit wachtwoord bijna niet te kraken. Wachtwoord te lang? Neem dan bijvoorbeeld de eerste twee karakters van ieder woord in deze wachtwoordzin: D11$mistw@voF@!

Sla de wachtwoorden niet op
Het is verschrikkelijk makkelijk om wachtwoorden door de browser op te laten slaan. U meld dan bijvoorbeeld direct aan op Facebook zonder uw gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen of kunt direct gaan bestellen via uw favoriete webshop zonder aan te melden. Deze gegevens worden immers voor u opgeslagen. Er zijn veel soorten malware actief die dit soort lijstjes eenvoudig in kunnen zien en misbruiken voor toegang tot verschillende diensten. Ondanks dat het opslaan van wachtwoorden in de browser dus erg makkelijk is wordt dit sterk afgeraden.

Gebruik een Password manager
Vind u het lastig om alle wachtwoorden te onthouden maak dan gebruik van een zogenaamde password manager die uw wachtwoorden versleuteld opslaat op bijvoorbeeld uw computer, laptop of smartphone. U installeert een programma welke u beveiligd met een zeer sterk en goed wachtwoord. In dit programma vult u uw inloggegevens in van de diverse diensten die u gebruikt en deze gegevens worden vervolgens versleuteld, dus onleesbaar voor hackers en malware, opgeslagen. U hoeft dan niet tientallen verschillende wachtwoorden te onthouden maar, wanneer u gebruikt maakt van zo’n Password Manager, maar één hoofdwachtwoord waarmee u toegang krijgt tot al uw inloggegevens. Een goede Password Manager is KeePass. Dit programma installeert u lokaal op de computer en het bestand, met daarin alle inloggegevens, wordt versleuteld op de harde schijf van uw computer opgeslagen. (Tip: maak wel regelmatig een back-up van uw wachtwoord database van KeePass)


Sterk wachtwoord eigenlijk nog niet genoeg
Hoewel het ontzettend belangrijk is om goed, sterke en vooral verschillende wachtwoorden te gebruiken is het tegenwoordig lang niet altijd voldoende om uw gegevens alleen hiermee te beveiligingen. Diverse soort malware, zoals bijvoorbeeld keyloggers, houden bij wat er wordt ingetypt op het moment dat er ergens wordt ingelogd. In dit soort gevallen maakt de sterkte van het gebruikte wachtwoord niet meer uit. Om dit te kunnen vermijden zijn er aanvullende maatregelen die genomen kunnen worden:

-

Goede - up-to-date - anti-malware en antivirus. Het belang van een goed antivirus product, welke automatisch wordt voorzien van de laatste virusdefinities en updates, behoeft eigenlijk geen uitleg. Dit soort producten herkend virussen en malware automatisch en zorgt ervoor dat u uw computer veilig kunt blijven gebruiken. Dit geldt overigens niet alleen voor computers en laptops. Er is momenteel erg veel malware actief voor smartphones en tablets waardoor het beveiligen van deze apparatuur ook van groot belang is geworden.

-

Zorg voor updates. Regelmatig worden er lekken in bijvoorbeeld Windows of andere software producten gevonden die door updates van de leverancier vaak snel worden gedicht. Deze lekken kunnen door kwaadwillenden worden misbruikt om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot uw computer. Zorg er dan ook voor dat uw computer, smartphone of tablet regelmatig wordt voorzien van de laatste updates. Dit geldt ook voor de programma’s en apps welke op uw apparatuur zijn geïnstalleerd. Vaak kan het worden ingesteld dat dit automatisch wordt gedaan zodat u er geen omkijken meer naar heeft.

-

Kies voor twee-factor authenticatie. Twee factor authenticatie houd in dat u, nadat u met uw gebruikersnaam en wachtwoord bent aangemeld, nog een extra code dient in te vullen. Deze code kan veelal via SMS of een speciale APP op uw smartphone worden gegenereerd. Aangezien deze code op een andere locatie, realtime, wordt gegenereerd is het voor malware en hackers bijna niet te doen deze gegevens te achterhalen. De combinatie van een sterk wachtwoord aangevuld met twee-factor authenticatie is de meest optimale manier om ergens veilig te kunnen aanmelden. Deze vorm van authenticatie wordt door veel bedrijven, zoals bijvoorbeeld Dropbox en Microsoft, al als standaard optie aangeboden.Wachtwoord wijzigen

ACF Bentveld in een notendop

ACF Bentveld is ontstaan door het samenvoegen van de bedrijven ACF Automatisering, Bentveld Automatisering en Alstro Media en is gevestigd op de begane grond in het pand aan de Ecu 2 in Emmeloord. Wij kunnen je volledig tot dienst zijn. Daar zijn wij goed in. Zodat jij kunt doen waar jij goed in bent.

Klantenbeoordelingen

(8.2/10)
The Feedback Company