Hoofdpijn na een dag achter je beeldscherm?

3 juli 2018 om 11:01

Dit is de oorzaak!

Gedurende een dag knallen op het werk is er veel gebeurd en in de middag komt die vervelende hoofdpijnopzetten. We kennen het allemaal wel, maar hoe kan dat?!

Tegenwoordig zitten we massaal met z’n allen naar een beeldscherm te turen. Cijfertjes, mail, rapportages, social media updaten, iets online bestellen, je website… Alles gebeurt van achter je beeldscherm. Het licht van je beeldscherm is overwegend blauw. Maar waar komt nou die hoofdpijn toch vandaan? Dit komt door het ‘Computer Vision Syndroom’. Eerst even hoe het komt waarom dit blauwe licht zo schadelijk is. Wanneer we naar de regenboog kijken, zit blauw naast indigo en violet. Zonlicht bevat onder andere ook deze (schadelijke) kleurtemperaturen. Niet voor niets is een zonnebril standaard uitgerust met een UV-filter. Ook zouden vrouwen en mannen met contactlenzen eerder last hebben van het Computer Vision Syndroom dan mannen zonder contactlenzen. Het blauwe licht prikkelt de ogen met zere en droge ogen tot gevolg. De kans dat je even wazig ziet is ook aanwezig.

Moeten we nu massaal het beeldscherm aan de kant doen? Nee, dat is zelfs onmogelijk! Wel zijn er een aantal gemakkelijke maatregelen die je kunt nemen. Om minder snel hoofdpijn te hebben wanneer je achter je beeldscherm zit. Daar helpt ACF Bentveld je natuurlijk graag bij.

Ergonomie

  • Zorg allereerst voor een goede houding. Dit is al essentieel. Zorg ervoor dat je beeldscherm op de juiste afstand staat. Hoe dichter bij je beeldscherm, hoe sneller je last kunt krijgen. Houd je scherm (dus ook je telefoon) minimaal 40 cm bij je ogen vandaan. Verder is natuurlijk (nog) beter.
  • Aanvullend is het goed om door de dag heen de helderheid van je beeldscherm aan te passen. Wanneer hij overdag te donker staat ga je knijpen met je ogen om toch alles goed te kunnen zien. Wanneer je beeldscherm ’s avonds juist te helder is, zorgt dit er voor dat je juist nog sneller hoofdpijn krijgt..
  • Zorg voor een goed beeldscherm. Een beeldscherm dat niet reflecteert geeft jou wat meer ontspanning. Wel zo fijn.

Maak gebruik van de 20/20/20 regel

Misschien wel de beste regel, het is goed om niet aan één stuk door naar je scherm te blijven kijken. Eet je broodje daarom ook niet even snel achter je pc op. In de VS hebben ze zelfs een mooie regel bedacht om niet te lang naar je scherm te blijven turen. Neem elke 20 minuten, 20 seconden pauze en kijk dan ongeveer 20 feet (ca. 6 meter) voor je uit. Maar je kunt in zo’n pauze natuurlijk ook altijd even een kop koffie of een glas water halen.
Neem liever wat vaker een kortere break dan één keer een langere break. Wissel je beeldschermwerkzaamheden (leuk woord voor wordfeud) dus het liefste af.

Blue filter technology

Oogartsen hebben iets speciaals ontwikkeld waardoor je minder last van hoofdpijn zou hebben. Met ‘Blue filter technology’ zit er een coating op het glas van een bril dat beeldscherm licht filtert. Hierdoor wordt een deel van het blauwe licht gefilterd waardoor je minder last van hoofdpijn en zere ogen zou moeten hebben. Dit komt omdat het hoornvlies blauw licht niet kan filteren in tegenstelling tot andere kleuren. Een bril met Blue filter technology filtert dus voor je hoornvlies het blauwe licht. Let er wel op dat er een behoorlijk verschil zit tussen de goedkope en duurdere modellen. Daarnaast wordt de wereld om je heen iets geler van kleur door deze bril. Maar ook daar schijn je aan te wennen alleen is het voor een designer niet zo handig.

Andere tips

  • Wanneer je last hebt van droge of rode ogen, is het goed om bewust even wat meer te knipperen. Je ogen worden zodoende weer wat vochtiger.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht. Wandel in de pauze eens een rondje of laat een raampje open staan wanneer het mooi weer is.

Mocht je ondanks deze tips last houden van enkele klachten? Dan is het wellicht verstandig om eens naar een opticien te gaan. Waarschijnlijk is je gezichtsvermogen dan niet optimaal.

Wist je trouwens dat blauw licht van een beeldscherm het aanmaken van het slaaphormoon melatonine remt? Wanneer je ’s avonds laat nog gebruik maakt van een beeldscherm als je laptop, telefoon of iPad, wordt je biologische klok in de war geschud. Vaak val je moeilijker in slaap met zere en droge ogen tot gevolg. Ook is de kans dat je even wazig ziet aanwezig.Kijken naar een beeldscherm
Staren naar je computer
Hoofdpijn achter het bureau

ACF Bentveld in een notendop

ACF Bentveld is ontstaan door het samenvoegen van de bedrijven ACF Automatisering, Bentveld Automatisering en Alstro Media en is gevestigd op de begane grond in het pand aan de Ecu 2 in Emmeloord. Wij kunnen je volledig tot dienst zijn. Daar zijn wij goed in. Zodat jij kunt doen waar jij goed in bent.

Klantenbeoordelingen

(8.2/10)
The Feedback Company