Safer Internet Day 2016

22 mei 2017 om 16:38

Op dinsdag 9 februari 2016, de Safer Internet Day, wordt er aandacht gevraagd voor veilig en verantwoord gebruik van online technologieën en mobiele telefoons.

Wij hebben de do's en don'ts op het gebied van internetveiligheid voor je op een rijtje gezet.

Do’s:

1. Gebruik sterke wachtwoorden en verander deze regelmatig

Gebruik ten minste 8 tekens en voeg ook nummers, hoofdletters en symbolen toe. Gebruik daarnaast nooit één wachtwoord voor al je accounts. Verander je wachtwoorden in elk geval één keer per 3 maanden

2. Maak gebruik van een goede virusscanner

Installeer een goede virusscanner op je pc, laptop, tablet en/of smartphone. Zo bescherm je je apparaten tegen virussen, spyware en malware. Download nooit onbekende antivirusscanners die via een pop-up op je scherm tevoorschijn komen. Hoe echt dit soort pop-ups er ook uitziet, ze doen vaak het tegenovergestelde van wat ze beloven.

3. Gebruik een pincode op je smartphone of tablet

Door een pincode te installeren op je smartphone of tablet, maak je het criminelen lastiger om toegang te krijgen tot gevoelige informatie.

4. Pas op met gebruik van openbare wifi

Hoe handig het onderweg of in het buitenland ook is, openbare wifi-netwerken zijn niet veilig. Door gebruik te maken van dergelijke netwerken kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot jouw apparaat en zo persoonlijke gegevens achterhalen. Wil je echt geen 3G/4G gebruiken? Vermijd dan internetbankieren of andere online activiteiten waar inloggegevens voor nodig zijn.

5. Online betalen? Maak gebruik van een veilige verbinding

Banken, creditcardmaatschappijen en diensten als bijvoorbeeld PayPal maken standaard gebruik van een veilige internetverbinding. Een beveiligde verbinding herken je in de beveiligingsstatusbalk van je browser door het slotje en een webadres dat begint met ‘https://’ in plaats van ‘http://’. De ‘s’ staat voor ‘secure’.

Dont’s

1. Reageren op phishing

Officiële instanties en bedrijven, zoals Microsoft of banken, vragen nooit per e-mail of telefoon naar privégegevens. Reageer daarom nooit op dit soort verzoeken!

2. Bijlagen en links zomaar openen

Wanneer je onverwacht een e-mail met bijlage of links van een bekende (of onbekende) ontvangt open deze dan niet zomaar. Check bij bekenden eerst of dit bestand of deze link ook daadwerkelijk door hen is verzonden. Open nooit zomaar een link of bestand toegestuurd door een onbekende.

3. Software of antivirus updates negeren

Internetcriminelen proberen continue software aan te vallen. Om dit tegen te gaan brengen software ontwikkelaars (beveiligings)updates uit. Met regelmaat je besturingssysteem (als Windows) en je antivirus voorzien van de laatste updates wordt dan ook zeer aangeraden. Veelal kan dit automatisch worden ingesteld.

Let vooral ook op kinderen. Ga er niet blind vanuit dat zij veilig internetten. Het is jouw taak, als ouder, je kinderen wegwijs te maken op het internet. Leg hen de basisveiligheidsregels uit zoals beschermen van privacy, wachtwoorden en dergelijke. Stel bijvoorbeeld ook Ouderlijk toezicht in om online activiteiten van je kinderen te volgen en maak het bespreekbaar wanneer je kinderen online ‘iets’ vreemds meemaken.

Heb je vragen met betrekking tot beveiliging van jouw gegevens? Neem dan contact op met één van onze collega's via 0527 85 85 85 of stuur je vraag naar info@acfbentveld.nl.Safer internet

ACF Bentveld in een notendop

ACF Bentveld is ontstaan door het samenvoegen van de bedrijven ACF Automatisering, Bentveld Automatisering en Alstro Media en is gevestigd op de begane grond in het pand aan de Ecu 2 in Emmeloord. Wij kunnen je volledig tot dienst zijn. Daar zijn wij goed in. Zodat jij kunt doen waar jij goed in bent.

Klantenbeoordelingen

(8.2/10)
The Feedback Company