Twee factor authenticatie

22 juni 2017 om 16:45

In de vorige editie van ons blog, hebben we het gehad over het gebruik van wachtwoorden. Wachtwoorden zijn natuurlijk erg belangrijk voor de beveiliging van jouw bedrijfsnetwerk en andere accounts. Er is echter een methode om jouw bedrijfsnetwerk of accounts nog extra te beveiligen; en dat is door gebruik te maken van twee factor authenticatie. Dit wordt ook wel 2FA genoemd.

Twee factor authenticatie?

Twee factor authenticatie (2FA) maakt gebruik van twee factoren om aan te kunnen melden. In de meeste gevallen is dat ‘iets wat je weet’ aangevuld met ‘iets wat je hebt’. Iets dat je weet is bijvoorbeeld je wachtwoord of pincode. Iets dat je hebt is bijvoorbeeld je smartphone of een token – een kastje waarop je een unieke code ontvangt. Naast twee factor authenticatie bestaat er ook nog Multi factor authenticatie (MFA). Hier is dan sprake van drie of meer factoren om aan te melden. Deze variant komen we momenteel nog niet zo heel vaak tegen.

Maar hoe werkt dat dan? 


Om aan te kunnen melden op je bedrijfsnetwerk gebruik je normaal gesproken een combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord (iets dat je weet). Deze vorm van aanmelden kan worden uitgebreid met een extra factor, bijvoorbeeld een app op je smartphone waarin je een unieke code ontvangt (iets wat je hebt) die je vervolgens weer dient in te vullen. Ook zijn er tegenwoordig apps beschikbaar waarin je feitelijk alleen maar aan hoeft te geven dat de aanmelding klopt en je kunt jezelf aanmelden. Erg eenvoudig maar bovendien ook erg veilig want hoe vaak komt het voor dat een eventuele hacker jouw gebruikersnaam en wachtwoord kent maar bovendien ook nog eens jouw smartphone in zijn bezit heeft?

Twee factor authenticatie

Dit soort oplossingen zijn uitermate geschikt voor bedrijfsnetwerken maar je kunt hiermee ook aan de slag met bijvoorbeeld je Dropbox account, Google account of Outlook e-mail adres.
Voor bedrijfsnetwerken adviseren wij ESET Secure Authentication maar Dropbox biedt 2FA zelf al als standaard optie in haar dienstverlening. Ook Google biedt de Google Authenticator als app op je smartphone om jouw accounts, en daarmee dus jouw e-mail maar ook je bestanden op bijvoorbeeld Google Drive, extra te beveiligen.  Ook je DigiD kun je, optioneel, extra beveiligen met een SMS code – waarom de overheid dit niet standaard instelt is voor ons echt een raadsel.

Moet je dan altijd die extra code opgeven?

Nee, dat is niet nodig. Installeer je bijvoorbeeld de Dropbox app op je computer dan dien je de eerste keer voor gebruik de extra code door te geven. Bezoek je Dropbox echter via de website, of voeg je een nieuw apparaat toe aan je Dropbox account, dan dien je die extra code – die je via SMS ontvangt, in te vullen. Hierdoor weet je zeker dat jouw Dropbox account alleen voor jou te benaderen is. Maar op je pc of smartphone / tablet is dat dus maar één keer nodig omdat dat apparaat als vertrouwd apparaat wordt gezien.

Ga hier eens mee aan de slag en probeer het uit op bijvoorbeeld je Google - of je Dropbox account of stel dit in op je DigiD. Deze opties zijn gratis en behoorlijk eenvoudig in te stellen. Je beschermt hiermee niet alleen jouw bestanden maar ook jouw identiteit – en dat is natuurlijk tegenwoordig helaas van groot belang.

In de volgende editie

In de eerst volgende editie zullen wij ingaan op antivirus. Nog weer een extra laag van beveiliging voor jouw computer en bedrijfsnetwerk. Daarna verschijnen nog sowieso nog blogs over firewalls en het gebruik van WiFi. Houdt onze website of Facebook pagina dan ook goed in de gaten en mis zo geen updates meer. 

Wil je extra informatie omtrent beveiliging over jouw specifieke situatie?

Wil je hierover meer informatie of eens met één van onze medewerkers sparren om te kijken wat voor jou de beste oplossing is – bel dan met ACF Bentveld op telefoonnummer 0527-858585 of stuur een e-mail naar info@acfbentveld.nl.

Vraag vrijblijvend een gesprek aanTwee factor authenticatie
2FA op mobiel

ACF Bentveld in een notendop

ACF Bentveld is ontstaan door het samenvoegen van de bedrijven ACF Automatisering, Bentveld Automatisering en Alstro Media en is gevestigd op de begane grond in het pand aan de Ecu 2 in Emmeloord. Wij kunnen je volledig tot dienst zijn. Daar zijn wij goed in. Zodat jij kunt doen waar jij goed in bent.

Klantenbeoordelingen

(8.2/10)
The Feedback Company